FILTRUL HEPA 14: TRĂIȚI ÎN SIGURANȚĂ

Aproape invizibile, dar mereu acolo: virușii, bacteriile, praful fin și alergenii circulă în aerul interior în birouri, hoteluri, spitale, cabinete medicale, școli, precum și în casele și apartamentele noastre, desigur. Afecțiunile respiratorii sunt adesea o consecință pe termen lung. Dar situația actuală cu pandemia, mai degrabă decât această cunoaștere, ne obligă brusc să ne angajăm intens cu acest subiect.

Close-up of a HEPA 14 filter

Filtru HEPA 14: soluția ideală pentru igienă

Virusul Sars-Cov-2 este subiectul de interes predominant. Știm cum se răspândește și am învățat diferența dintre picături și aerosoli și că aerosolii se acumulează și se concentrează în aerul din interior – nemaivorbind de infecția directă la inhalare. Aceasta înseamnă, că cu cât este mai mică concentrația de virus în aerul din interior, cu atât este mai mic risc de infectare.

Filtrele HEPA sunt deja utilizate de zeci de ani în multe unități medicale și de bioștiință pentru a reduce răspândirea particulelor și a microorganismelor în aer. Încorporate în dispozitivele de filtrare a aerului și în aspiratoare, acestea sunt eficiente și fiabile în îndepărtarea virușilor, bacteriilor, ciupercilor și germenilor. În calitate de lider de piață în soluții inovatoare de curățare, Kärcher a reușit să combine calitățile superioare de filtrare ale filtrelor HEPA 14 (DIN EN 1822:2019) cu produse de înaltă performanță, aducând astfel o contribuție substanțială la o mai mare siguranță în încăperile închise.


Ce este un filtru HEPA?

„Filtrul de aer pentru particule de înaltă eficiență”("High Efficiency Particulate Air filter")– sau HEPA pe scurt – se referă la filtrele extrem de eficiente care îndepărtează și captează chiar și cele mai mici particule și materii în suspensie din aer, cum ar fi germeni, bacterii, viruși, spori, polen și acarieni. Sunt clasificate în conformitate cu standardul EN 1822:2019 pentru filtrele de particule și sunt încorporate în aspiratoarele uscate și filtrele de aer Kärcher. Datorită structurii fine de filtrare, acestea îmbunătățesc semnificativ calitatea aerului în birouri și spații de locuit.

Ce categorii de filtre HEPA există?

Filtrele HEPA sunt împărțite în două categorii de filtre cu grade diferite de separare fină:

  • Filtrele HEPA 13 absorb peste 99,95% din materia în suspensie din aerul din interior
  • Filtrele HEPA 14 absorb de fapt peste 99,995% din particule
Illustrative cross-section of the structure of a HEPA 14 filter

Structura unui filtru HEPA 14*

1. Cadru de filtru

2. Covoraș filtrant


Moduri de acțiune în interiorul filtrului:

3. Efect de inerție

4. Efect de blocare

5. Efect de difuzie


*Exemplu ilustrativ de filtru HEPA 14 – încorporat într-un aspirator uscat Kärcher T 11/1 Classic HEPA.

Principiul funcțional al unui filtru HEPA 14

Aer curat datorită forțelor fizicii: cum funcționează un filtru HEPA 14

Filtrele HEPA 14 folosesc principii de bază ale fizicii, cum ar fi forța adezivă și mișcarea browniană, pentru a filtra chiar și cele mai mici particule din fluxul de aer. În acest scop, plasa sa de fibre cu ochiuri strânse este proiectată să aibă o structură neregulată, spre deosebire de o sită. Decalajele de dimensiuni diferite rezultate dintre fibre nu „cerne” particulele, ci mai degrabă le permit să adere direct la fibre pe măsură ce aerul trece.

Close-up of a HEPA 14 filter

Modurile de acțiune ale unui filtru HEPA 14

De la cele mai mari la cele mai mici particule: cum funcționează un filtru HEPA 14

Efect de inerție:
Cu cât o particulă este mai mare, cu atât este mai mare masa și, prin urmare, inerția. Conform dinamicii fluidelor, atunci când fluxul de aer își schimbă direcția din cauza unui obstacol (fibră), inerția particulei grele asigură menținerea traiectoriei particulei, lovește fibra și se lipește de ea.

Efect de blocare:
Cu cât o particulă este mai mică, cu atât este mai mică masa și, prin urmare, inerția. Prin urmare, o particule mică urmărește fluxul de aer pe măsură ce se deplasează în jurul obstacolului (fibră). Dacă se mișcă prea aproape de fibră, este atrasă de forțele de adeziv ale fibrei și se lipește de ea.

Efect de difuzie:
În conformitate cu mișcarea browniană, cele mai mici particule din fluxul de aer se ciocnesc în mod constant cu alte molecule de gaz și își schimbă constant direcția, la fel ca mingea dintr-un flipper. Se lipesc de materialul filtrant de îndată ce îl ating.

Close-up of a HEPA 14 filter

Produse cu filtru HEPA 14 integrat

Cât de des trebuie să înlocuiți filtrele HEPA 14?

Cu cât un dispozitiv este utilizat mai des, cu atât mai des trebuie înlocuit sau curățat filtrul încorporat pentru a asigura o eficiență fiabilă. O scădere tangibilă a puterii de aspirare a aspiratorului sau a filtrului de aer este un indiciu că filtrul trebuie schimbat sau curățat. În mod ideal, filtrul HEPA 14 ar trebui înlocuit la fiecare trei luni. În zonele sensibile la igienă, se recomandă schimbarea filtrului în fiecare lună.

Înlocuiți sau curățați filtrul HEPA 14?

Rezistența ridicată constantă a filtrului și înlocuirea regulată a filtrului sunt deosebit de importante pentru cei care suferă de alergii. Un filtru își pierde treptat eficacitatea în funcție de modul în care este utilizat și de tensiunea sub care este plasat – atunci este timpul ca acesta să fie înlocuit. Intervalele regulate de schimbare sunt singura modalitate de a asigura o calitate constantă și o curățenie igienică. Nu se recomandă curățarea filtrului HEPA 14 cu apă.


Caracteristici ale aspiratorului uscat T 11/1 Classic HEPA

Toate caracteristicile notabile ale echipamentului aspiratorului nostru T 11/1 Classic HEPA, inclusiv filtrul HEPA 14 – faceți clic pe marcajele galbene pentru a afla mai multe despre numeroasele sale caracteristici.

VEZI ASPIRATOARELE USCATE

 

 

icon_arrow

Caracteristici ale purificatorului de aer AF 100

Toate caracteristicile notabile ale purificatorului de aer AF 100, inclusiv filtrul HEPA 14 – faceți clic pe marcajele galbene pentru a afla mai multe despre numeroasele sale caracteristici.

VEZI PURIFICATIARELE DE AER

icon_arrow

CONTACTE

Reprezentanţa oficială al concernului german Alfred Kärcher SE & Co. KG în Republica Moldova

Oficiul Central

str. Bogdan Voievod, 7, MD-2068,
mun. Chișinău, Republica Moldova
Tel:. +373 (22) 806 300
e-mail: info@karcher.md

REȚELE SOCIALE
CO₂- NEUTRAL WEBSITE