DOUĂ LUMI, UN SINGUR SCOP: PERFECȚIA

Karcher acasă pe terasă. Kärcher în curățarea clădirilor. Oamenii se gândesc cel mai adesea la aceste două domenii de aplicare atunci când vine vorba de aspiratoare, aparate de curățat cu înaltă presiune etc. Dar este greu de imaginat viața de zi cu zi fără multe produse Kärcher, în special pentru ateliere. Folosind exemplul unui șantier, arătăm unde contează tehnologia de curățare fiabilă și de ce, în același timp, se pune accent pe siguranța muncii și protecția sănătății. De asemenea, în centrul atenției: cum, în ultimele decenii, constructorul de modele de la Kärcher a devenit inginer de prototipuri și ce meșteșuguri tradiționale și moderne există în întreaga lume.

Craftsmanship and cleaning

Comerț cu construcții curate: de la lucrări structurale la casa de vis

Excavarea plăcilor de pardoseală, turnarea fundației, construirea pereților, acoperirea acoperișului, completarea tuturor aspectelor amenajarilor interioare: atunci când o clădire este construită, diferite meserii trebuie să lucreze una lângă alta, uneori sub o presiune enormă de timp. Prin urmare, este cu atât mai important ca tehnologia de curățare utilizată să facă ceea ce este necesar – în orice moment, în mod fiabil și chiar și în cele mai dure medii.

Important pentru sănătate și calitate: aspiratoare umede și uscate pentru tratarea particulelor de praf

Unul dintre cei mai mari dușmani de pe fiecare șantier este extrem de mic: praful. Și este peste tot. Când tâmplarii și dulgherii lucrează la acoperiș sau lucrează la construcția interioară, lemnul este tăiat și tăiat. Găurile sunt găurite, iar ferăstrăul circular este rareori nefolosit. Praful și așchii cad pe pământ și sunt distribuite în aer. Imediat ce acoperișul este gata, electricianul se poate pune la treabă. Pentru a așeza cabluri și linii, el trebuie să facă fante în pereți și podele cu ajutorul unui tăietor. Praful fin de beton cade din crăpături în fiecare etapă a procesului. Este o poveste asemanatoare cand instalatorul pune in functiune instalatiile sanitare. Lucrările de găurire și dăltuire au loc atunci când țevile și conductele sunt instalate prin podele și în aer liber. Multe tipuri de praf sunt create și în această etapă - cum ar fi praful de beton, cărămidă sau ipsos - înainte de băi etc. sunt gata de utilizare.

Pe de o parte, particulele fine de praf stau în calea muncii – dacă muncitorul nu-și mai vede mâna în fața ochilor, atunci cu greu se poate livra calitate bună. Pe de altă parte, praful fin este dăunător sănătății lucrătorului, deoarece se află în plămâni. În funcție de regiune, există așadar reglementări stricte pentru a garanta siguranța la locul de muncă necesară. Tehnologia folosită nu numai că ar trebui să combată eficient praful, ci și să ușureze munca grea de zi cu zi și să nu fie o povară suplimentară.

Mașina de curățat aleasă ar trebui să fie cu siguranță un aspirator umed și uscat, deoarece numai aceste mașini sunt capabile să facă față amestecului de murdărie uscată și umedă cu care se confruntă muncitorii pe șantiere. Chiar și cu aceste aspiratoare speciale, filtrele se înfundă rapid, motiv pentru care modelele cu curățare automată a filtrului facilitează munca neîntreruptă. Dacă sunt selectate mașini ușoare, robuste și – acolo unde este cazul – alimentate cu baterii, la care orice unealtă electrică poate fi conectată direct, atunci praful devine un lucru din trecut.

vacuum-cleaning at a furniture manufacturing
Garden maintenance with a hedge trimmer

Curățarea finală a construcției înainte de mutare: mașini de măturat și mașini de spălat pentru toate situațiile

În ciuda eforturilor neobosite ale tehnologiei de control al prafului, când toate lucrările sunt finalizate, există încă întotdeauna o cantitate mare de murdărie grosieră în jur, cum ar fi așchii de lemn sau bucăți de ipsos. Astfel de murdărie liberă, atât în zonele interioare, cât și în cele exterioare, pot fi îndepărtate cu ajutorul unei măturători cu aspirator cu împingere alimentate de baterii. Dacă trebuie curățate suprafețe mai mari, atunci mașinile de măturat sau chiar industriale sunt mult mai rapide și mai eficiente în utilizare. Pentru curățarea interioară, se pot folosi mașini de spălat uscate – în funcție de zonă – pentru a curăța umedă podelele, cu avantajul că murdăria slăbită este preluată imediat, podelele se usucă rapid din nou și, prin urmare, sunt sigure de mers pe acestea. Din când în când sunt necesare din nou straturi de parchet la sfârșit, de exemplu pentru a sigila podelele din lemn. Cu această atingere finală, camerele sunt apoi mai mult decât bine măturate și, prin urmare, gata de ocupare.

Cireașa de pe tort în zonele verzi: amenajarea și întreținerea grădinii cu mașini alimentate cu baterii.

În funcție de mărimea proprietății, lucrările la casă sunt însoțite de crearea unei grădini frumoase. Peisagiştii aranjează peluzele, copacii, tufişurile etc. adesea într-o manieră artistică; sunt, de asemenea, planificate paturi de flori și fântâni sau iazuri. Strict vorbind, tehnologia de curățare nu a pierdut prea mult aici, dar mașinile conexe cu siguranță au făcut-o. Pentru a oferi zonei verzi înconjurătoare un design adecvat, în prezent se folosesc în mare parte mașini de tuns, drujbe cu lanț și mașini de tuns gard viu. Sunt mult mai silențioase și nu emit emisii. În funcție de producător, acestea creează, de asemenea, mult mai puține vibrații, ceea ce este mai ergonomic pentru operator în general și, în special, exercită mai puțină presiune asupra circulației. Deoarece mașinile sunt foarte compacte, chiar și aplicarea unor finisaje precise colțurilor înguste și ascunse ale grădinii nu este o problemă.

Păstrarea valorii pentru unelte etc.: aparate de curățare de înaltă presiune pentru tratarea murdăriei grosiere.

Pe șantier, nu numai muncitorii și tehnologia de curățare sunt expuși la solicitări mari – uneltele, mașinile sau schelele pentru lucrările de vopsire rezistă și la murdărie și la utilizare continuă. Prin urmare, este important ca fiecare atelier să păstreze echipamentele pe care le folosește în bune condiții și să asigure cea mai lungă durată de viață posibilă. Aparatele de curățare cu înaltă presiune cu apă rece și caldă de diferite dimensiuni și clase de performanță sunt exact soluția potrivită pentru această muncă. Volumul și presiunea apei pot fi setate exact la cerințele respective, astfel încât să se poată efectua atât curățarea blândă, cât și puternică.

Cleaning at a construction site

„De la meșteșugar la programator”: Transformarea unei măiestrie – Interviu cu Achim Sanzenbacher, șeful de construcție de prototipuri.

Dacă privești lumea prin ochii unui inginer de prototipuri, atunci mai presus de toate un lucru s-a schimbat în ultimii 30 de ani: în timp ce în trecut mașinile sau aparatele de cafea erau pătrate, astăzi totul are curbe și teșituri – aproape într-o asemenea măsură că oamenii vor din nou colțuri și margini. Cum măiestria, tehnologia și designul au suferit o transformare semnificativă la Kärcher – Interviu cu Achim Sanzenbacher, șeful de construcție de prototipuri la Kärcher.

Prototype construction
Achim Sanzenbacher, Kärcher

Domnule Sanzenbacher, sunteți cu Kärcher de 30 de ani. Cum a început totul?

În acel moment îmi terminasem ucenicia de mecanic și mă gândeam la ce direcție ar trebui să merg. În acele vremuri fie lucrai în domeniul auto, fie ca producător de scule în industrie. Când am auzit că Kärcher caută muncitori calificați, am căutat oportunitatea – și amândoi ne-am hotărât rapid, trei zile mai târziu am început să lucrez cu modele.

Cum era pe atunci în asamblarea modelelor la Kärcher?

Au fost 21 de mecanici și zugravi, iar toate modelele pentru întreaga clădire au fost fabricate în compania noastră. Am lucrat cu mașini grele, portabile; poansonul de tablă, strungul și freza generau mult zgomot. M-am calificat rapid ca maestru. În aceeași perioadă, Kärcher a investit și ne-a furnizat o mașină de frezat CNC. În comparație cu frezarea și pilirea convenționale, a fost necesară o muncă considerabil mai rapidă.

Care au fost cele mai mari reduceri de-a lungul timpului – cum a apărut schimbarea de la realizarea de modele la construcția de prototipuri?

La începutul anilor 1990, designul 3D asistat de computer a fost introdus în dezvoltare (Nota editorului: CAD = Computer-Aided Design), permițând astfel crearea de noi forme, curbe și teșituri în produsele planificate. A trebuit să convertim datele de construcție CAD și să controlăm mașinile de frezat și strungurile în consecință. Pentru a decoda într-o oarecare măsură datele pentru mașini, am implementat un program CAM (Nota editorului: CAM = Computer-Aided Manufacturing). Au fost schimbări pentru noi care au implicat o transformare uriașă: în afară de expertiza clasică în comerț, calificarea ca programator devenea acum din ce în ce mai importantă. Acest lucru a fost necesar pentru a ține pasul cu toate schimbările atât în lumea reală, cât și în cea virtuală. În 1997, Kärcher a fost una dintre primele companii din Germania care a cumpărat o imprimantă 3D. În 1998 am fabricat primele componente, s-a născut așa-numita prototipare rapidă. Constructorul de modele Achim Sanzenbacher, care a început cu compania cu 30 de ani în urmă, devenise acum un inginer prototip.

Ce semnificație are construcția prototipului pentru companie?

Prototipurile noastre merg la atelierele de testare pentru asamblare, astfel încât noi produse să poată fi construite 1:1, deoarece se așteaptă ca ulterior să intre în producție de serie. Dezvoltatorii au posibilitatea de a identifica potențialul de optimizare în practică și de a aduce îmbunătățiri. Acest tip de dezvoltare a produsului a fost încercat și testat, motiv pentru care Kärcher a investit întotdeauna mult în proces și pașii individuali. Astăzi, echipa noastră are acces la patru sisteme de prototipare rapidă și patru centre de prelucrare pentru a produce câteva sute de componente pe săptămână pentru toate zonele companiei.

Mulțumesc pentru discuție, domnule Sanzenbacher.

Măiestrie internațională: de la mărgele de rugăciune la arta sticlei

Meșteșugul este la fel de veche ca dealurile și starea artei – pentru că ne-am bucurat de darul de a crea și proiecta lucruri cu mâinile noastre și de a folosi unelte din timpuri imemoriale. Povești scurte despre produse artizanale excepționale din întreaga lume.

icon_arrow