SPRE CER

Mulți oameni își propun să se apropie de divinitate, dar doar puțini urmează calea aleasă de Murezi Casanova. La Mănăstirea Benedictină din Disentis, Elveția, novicele și, totodată, grădinarul peisagist profesionist se ocupă de vegetația și grădina mănăstirii și în curând va adăuga mântuirea semenilor săi la lista de îndatoriri.Un mod de viață ca în rai

Peste 1000 de metri deasupra nivelului mării este deja o înălțime impresionantă. Aici, în mijlocul munților elvețieni din Cantonul Graubünden, Oberland, priveliștile ajung mult mai sus: până la cer, dacă se dorește. În ultimele 16 luni, Murezi Casanova s-a alăturat celor 22 de călugări, binecuvântați sa se bucure de priveliștile minunate oferite în Disentis. Dimineața devreme, soarele urcă maiestuos peste vârfurile strălucitoare acoperite de zăpadă din Graubünden, iar aerul alpin este de o puritate de nedescris.

Pe când era încă un copil, spune el, acest loc magic l-a fascinat. Grădinarul peisagist calificat s-a născut într-un sat mic aflat la aproape 30 de km de mănăstire, iar la vârsta de 21 de ani este cel mai tânăr dintre călugări. Ziua lui începe devreme, de fapt înainte de răsăritul soarelui. La 5:30 dimineața, călugării se reunesc pentru a cânta imnuri și, cu vocile lor agitate, umplu biserica mănăstirii până la frescele sale din tavanul sacru.

620_Disentis_1

620_Disentis_Prayer_Times_EN

Vedere alpină cerească

După micul dejun, dimineața este dedicată cântărilor bisericești, psalmilor și studierii Bibliei și a catehismului. „Ora et labora, roagă-te și lucrează - aceasta este misiunea pe care Dumnezeu și Sfântul Benedict ne-au încredințat-o”, explică fratele Murezi, în timp ce greierii cântă în jur. Tânărul călugăr se apucă de treabă cu nerăbdare și simte chemarea de a ajuta oamenii. Mai târziu, după ce va depune jurămintele, va servi și ca pastor.

Prânzul include carne și legume, care provin adesea din grădina călugărilor sau din mica seră a mănăstirii. Sfecla elvețiană, de exemplu, este cultivată de fratele Murezi - frunzele verzi sunt folosite pentru a face faimoasa specialitate a cantonului, Capuns.

Varza verde este, de asemenea, întâlnită din belșug și nu este doar apreciată ca un fel de mâncare bogată în vitamine, ci și transformată într-un unguent vindecător. La marginea mesei lungi la care mănâncă, un frate stă și citește din Biblie. Vorbitul este acum interzis. O pâine aflată într-un castron de lemn este trecută de la un om la altul, iar fiecare călugăr tăie o felie. De asemenea, intre călugări se plimbă o ulcică cu apă și alta cu vin roșu.


Aer ca în Rai

 

„Noi, călugării, continuăm o tradiție veche de secole”, explică novicele în timp ce își schimbă roba neagră de călugăr cu salopetă de lucru gri-verde. Acum este după-amiază, iar călugărul este în camera sa mobilată auster, sau „chilia” așa cum se numește aici. Este timpul pentru munca „labora”.

Fratele Murezi este deosebit de mândru de vechea piațetă a mănăstirii. Călugărul arată culorile - lalele minunate cresc, strălucind roșu, alb și galben, ca niște puncte de vopsea într-un peisaj binecuvântat de soare. Scufundându-te într-o mare de ierburi mai departe, te simți cuprins de parfumul cimbrului, rozmarinului și lămâiței. Tot felul de arbuști cresc liniștit sub influența binevoitoare a expertului călugăr.

„Îmi place foarte mult să fiu în aer liber”, spune tânărul călugăr. Are părul scurt, o față delicată și ochii întunecați strălucitori. Zgomotul clopotelor îl însoțește. Solul este abrupt; Fratele Murezi descarcă unelte de pe un cărucior de unelte gri închis. „Astăzi plantez o sequoia”, râde el în timp ce sapă pământul.

 

Cu abilitate, tânărul călugăr înfășoară un sac de pânză în jurul rădăcinilor copacului și ridică cu grijă din pământ arborele încă mic, cu o unealtă de grădină. „Cu sute de ani în urmă, călugării făceau experimente cu această specie exotică de arbori”, explică el. Arborele va fi plantat în fața mănăstirii pe o pajiște mare și va fi liber să se dezvolte nestingherit.

Fratele Murezi stă câteva clipe în lumina soarelui, în timp ce pomul este plantat în noua sa locație. Atmosfera liniștită poartă parfumul de iarbă verde. Deseori merge la plimbare cu alți călugări, inclusiv fratele Martin, prietenul și educatorul său de încredere, care este, de asemenea, directorul internatului si profesor de religie la internatul și liceul mănăstirii. Când pleacă în plimbările lor lungi peste versanții munților, cu vârfurile acoperite de zăpadă care se înalță la orizont, un strop de eternitate se simte în aer.

 

icon_arrow


Tăiatul ierbii, o muncă aproape cerească

1260_Disentis_11

Frații sunt uniți de religie, dar îi unește și pasiunea lor pentru fotbal. Amândoi se bucură de un joc de fotbal alături de copiii internatului, chiar pe terenul pe care fratele Murezi tocmai l-a tuns. Priveliștile sunt cu adevărat spectaculoase. Tocmai a fost marcat un gol, începe sărbătorirea învingătorilor. Da, frate Murezi, terenul tău de fotbal are, fără îndoială, cea mai bună priveliște din lume!

620_Disentis_9
620_Disentis_10

Tânărul călugăr va rămâne novice până în vară, când își va face primele jurăminte. Apoi își va începe din nou ziua dimineața devreme, așa cum se face conform tradiției din Disentis de mai bine de 1.400 de ani.