„Întreținerea monumentelor este mai mult decât simpla curățare din motive estetice”.

Monumentele sunt o parte importantă a identității culturale a unei societăți. Curățarea lor pentru restaurare necesită cunoștințe și intuiție speciale. Fie că este vorba despre o statuie, un palat magnific sau o structură din beton, valoarea unui monument este determinată nu numai de aspectul său. Interviu de experți privind conservarea monumentelor.

 

Культурное спонсорство Kärcher

Interviu de experți privind conservarea monumentelor

În strategia sa de dezvoltare durabilă până în 2025, Kärcher și-a stabilit și obiectivul de a-și concentra angajamentul social pe conservarea valorilor patrimoniului cultural. Acest obiectiv a fost implementat cu succes de mulți ani sub forma sponsorizării culturale. Când curățați monumente și clădiri, principalul lucru este să le păstrați valoarea. Și aici putem vorbi nu numai despre material, ci adesea și mai mult despre valoarea culturală a monumentului. Dar care este valoarea culturală a monumentului? Cine decide asta? Și cum se poate schimba ideea valorii unui monument? Interviu cu specialistul în piatră Michael Schrem, arhitectul Klaus Linert și agentul de curățare Kärcher Torsten Mevz

 

Михаэль Шрем

Michael Schrem

Specialist în lucru cu piatra. S-a alăturat companiei în 2013, membru al consiliului de administrație al AeDis AG din 2015. Responsabil pentru proiectele de restaurare.

 

Клаус Линерт

Klaus Linert

Arhitect independent. Cu AeDis de la înființarea sa în 2002, membru al consiliului de administrație al AeDis AG din 2013. Responsabil pentru proiectare.

Торстен Мевз

Torsten Mevz

Cu Kärcher din 1992. Din 2001 este responsabil pentru implementarea tehnică a proiectelor de sponsorizare culturală.

 

Domnule Linert, când vine vorba de „monumente”, mulți oameni își imaginează cel mai adesea o statuie sau un monument.

Linert: monumentele pentru anumite persoane sau structurile arhitecturale dedicate unui eveniment sunt doar unul dintre tipurile de monumente. Dar există încă obiecte asociate cu culturile anterioare. Acestea pot fi opere de artă, monumente arhitecturale sau chiar săpături istorice - așa-numitele monumente arheologice. Cu toate acestea, nu fiecare obiect asociat cu trecutul devine automat monument. Acesta este inclus în lista monumentelor istorice numai dacă păstrarea acestuia este de interes public.

Cine decide ce monumente merită protejate?

Shrem: Există cadre juridice internaționale, naționale și naționale extinse și foarte complexe pentru protecția monumentelor. La nivel internațional, există o convenție privind protecția patrimoniului cultural și natural, adoptată de Conferința generală a UNESCO în 1972. Orientările prezentate aici furnizează informații precise cu privire la aplicarea practică a Convenției patrimoniului mondial.

Mevz: Există diferite criterii pentru clasificarea monumentelor. Dar, cu toate acestea, există o opinie generală că nu este suficient ca un obiect să fie doar vechi și frumos.

Linert: un monument ar trebui să reflecte istoria și / sau să fie relevant pentru anumite domenii ale culturii - de exemplu, artă, istorie locală, planificare urbană sau inginerie. În principiu, orice monument face parte din dezvoltarea culturală a unei societăți și a identității acesteia, nu numai a celor protejate. Este important să păstrăm urmele trecutului.

Интервью со специалистами AeDis и Kärcher
Проект Kärcher по очистке замка Фонтенбло

Societatea nu manifestă respect necondiționat față de toate monumentele.

Shrem: Valoarea unui monument este adesea percepută de societate în moduri diferite. Unele monumente, cum ar fi palatele, templele sau alte clădiri istorice, sunt incontestabil valoroase în ochii oamenilor și, prin urmare, merită păstrate. Valoarea altor obiecte pentru profan poate să nu fie atât de evidentă. Acest lucru se aplică, de exemplu, monumentelor moderne din beton din anii 1950, care devin acum din ce în ce mai mult obiectul atenției în protecția monumentelor. La rândul lor, unele obiecte, de regulă, monumente pentru oameni sau anumite evenimente, în timp, din motive evidente, pot provoca sentimente contradictorii. Și în acest caz, uneori se pune întrebarea despre însăși existența unui astfel de monument. Cu toate acestea, consecințele iconoclasmului în timpul Reformei, graffiti-urile sau un piedestal gol fac parte din istoria monumentului.

Mevz: Opiniile despre conservarea monumentelor depind de tradițiile adoptate în țară. În Germania, de exemplu, în timpul lucrărilor de restaurare, ei încearcă să păstreze acuratețea istorică. Materialele trebuie utilizate cât mai aproape posibil de original. Adică vechiul castel ar trebui să rămână un vechi castel. Dar în Japonia, ei o privesc mai larg. Aici, monumentul își păstrează valoarea, chiar dacă a fost reconstruit de la zero conform modelului istoric după ce a fost distrus complet. În Japonia, este vorba mai mult despre păstrarea memoriei. Prin urmare, un monument ridicat pe locul celui distrus poate fi o copie.

 

Cum se determină cât de mult este posibil să se păstreze originalul?

Linert: În munca noastră, trebuie întotdeauna să ne gândim la ce fel de interferență va fi excesivă și care este încă justificată. În principiu, întreținerea monumentelor istorice nu este doar curățare din motive estetice. Este întotdeauna vorba despre conservare. De exemplu, unii oameni se pot simți nefiresc pentru a reveni complet la starea inițială.

Mevz: Uneori, de exemplu, patina, mușchiul sau plantele crescute devin parte a întregului ansamblu și nu sunt percepute ca ceva care trebuie curățat. Amintiți-vă cel puțin vechile cimitire și cu farmecul lor special. Acolo procedăm foarte atent și îndepărtăm cu grijă doar ceea ce cauzează distrugerea. Iar faptul că nu curățăm cu biocide sau alte metode agresive, ci cu apă, devine decisiv.

 

 

 

Ce rol joacă curățenia în restaurare?

Linert: Din punct de vedere al siguranței, curățarea este extrem de importantă. Dar pentru suprafețele sensibile, cum ar fi cărămizile moi sau lemnul, acest lucru poate fi destul de traumatic. De asemenea, ar trebui să fiți foarte atenți atunci când îndepărtați straturile de vopsea - pot fi multe. Prin urmare, începem întotdeauna să lucrăm la probe de suprafață pentru a „găsi cheia potrivită”.

Mevz: În general, vedem curățarea ca parte a unei restaurări complete. De obicei lucrăm mai întâi, deoarece în majoritatea cazurilor daunele sunt vizibile numai după curățarea obiectului. În orice caz, curățarea în sine are un impact asupra percepției obiectului și poate ajuta la conservarea acestuia, deoarece marea majoritate a contaminanților distrug materialele.

Imi puteti da un exemplu?

Mevz: Un prim exemplu al importanței curățării este Fântâna Franconiană din Würzburg: este imediat clar la ce mă refer. Datorită stratului gros de calcar, o persoană obișnuită ar crede că figurile erau din piatră. Și abia după ce am îndepărtat toată placa cu ajutorul tehnologiilor noastre de curățare, bronzul a devenit din nou vizibil și figurile au căpătat un aspect complet diferit. Acum fântâna este percepută într-un mod complet diferit. Fără a curăța fântâna de acest strat gros de placă, toate restaurările și conservarea ulterioară a fântânii ar fi foarte dificile.

Проект Kärcher по очистке замка Фонтенбло
Проект Kärcher по очистке кафедрального собора в Ульме

Puteți da exemple de conservare a monumentelor?

Mevz: Există un mare exemplu - Colosii Memnon din Egipt, pe care i-am curățat acum câțiva ani. Datorită scoarței dure de noroi care fusese depusă de-a lungul secolelor, coloșii erau expuși unui risc imens de expunere la sărurile de dedesubt. În primul rând, am reușit să îndepărtăm toată murdăria care deteriorează piatra și, astfel, să oprim distrugerea în continuare a monumentului. Și în al doilea rând, sub un strat de murdărie, au fost descoperite în mod surprinzător rămășițele picturii originale colorate, pe care au reușit să le dezvăluie fără a le deteriora.

Monumentul restaurat sau curățat este perceput diferit de societate?

Linert: Este firesc ca monumentul să atragă o atenție sporită în timpul procesului de restaurare. Dacă, după mai bine de 30 de ani, schimbăm fațada unei clădiri istorice, deoarece cercetările au arătat că inițial era bej, nu galben, acest lucru va provoca discuții aprinse. Și nu numai între autoritățile municipale, autoritățile de protecție a monumentelor și proprietarii de clădiri, ci și în rândul publicului. Deseori trebuie să intermediem în protejarea monumentelor. Avem responsabilitatea de a explica ce facem și de ce și de a implica toate părțile interesate în discuție.

Mevz: Conservarea monumentelor și aspectul lor sunt importante pentru oameni. Putem vedea acest lucru în numărul de solicitări de curățare pe care le primim. De la un puț de sat până la o statuie a lui Iisus Hristos în Rio de Janeiro. Încercăm să ajutăm pe toată lumea. Uneori închiriem echipamente și alteori efectuăm noi înșine întreaga gamă de lucrări de curățenie. Când am curățat pereții corului din Catedrala Ulm cu aspiratoarele noastre, o culoare mult mai deschisă și mai plăcută a pereților a fost dezvăluită sub straturile de murdărie, ceea ce, fără îndoială, a încântat foarte mult enoriașii și vizitatorii. Același lucru s-a întâmplat când am îndepărtat placa neagră de la Poarta de Sud a Ngomon a Cetății Imperiale din Hue în Vietnam. O cărămidă roșie dedesubt ne-a fost descoperită brusc ochilor.

Cum apreciați valoarea muncii dvs. pentru societate?

Linert: Din fericire, există o înțelegere în societate a necesității de conservare și restaurare a monumentelor. Aproape că nu există mișcări sociale care pun sub semnul întrebării alocarea de fonduri pentru protecția monumentelor. Este general acceptat faptul că păstrarea și întreținerea patrimoniului cultural este o sarcină importantă a statului.

Shrem: De exemplu, evenimente precum Ziua monumentelor deschise sau Tineretul și monumentele pot ajuta, de asemenea. Datorită lor, oamenii pot dobândi o înțelegere mai exactă a protecției monumentelor și pot înțelege mai bine sensul muncii noastre. Dar ceea ce este și mai important, vor învăța istoria apariției monumentului, istoria sa și propria lor istorie. Aceste cunoștințe ajută la realizarea adevăratei valori a monumentului.

AeDis este o alianță de arhitecți, restauratori și meșteri dedicați restaurării unor importante situri culturale. Portofoliul companiei conține următoarele tipuri de lucrări: de la dezvoltarea conceptului, pregătirea și implementarea până la întreținerea și conservarea clădirilor și monumentelor istorice. AeDis acordă o importanță deosebită dezvoltării durabile și siguranței de mediu a tehnologiilor de construcție și restaurare utilizate.

 

Ați putea fi, de asemenea, interesat de: