OMUL CARE LE VORBEȘTE ELEFANȚILOR

Somchat Changkarn poate comunica fără cuvinte cu animalele de care are grijă. “Mahout” este termenul pentru oameni ca el – adică oameni care îngrijesc elefanți. Petrece până la 12 ore pe zi cu pachidermele de la Thai Elephant Conservation Center.

Mahout Somchat Changkarn and his protégé, elephant baby Moonbeam

O viață dedicată uriașilor din Thailanda

Când văd apa, elefanții nu se pot abține! În urmă cu câteva clipe, grupul de animale mergea agale spre lac, în șir. Deodată, când zăresc apa rece, se aruncă în ea, stropind totul în jur. “Baia elefanților este una dintre cele mai importante sarcini ale noastre”, spune Somchat Changkarn. Lucrează ca îngrijitor al elefanților de la Thai Elephant Conservation Center, din Lampang de 17 ani. Pentru ca vizitatorilor să le fie mai ușor să îi spună pe nume, și-a prescurtat numele la “Dang”. Dang are 40 de ani , are 2 copii și este acum cel care coordonează îngrijirea elefanților, împreună cu echipa sa. În total – 111 elefanți.  Centrul unde sunt îngrijiți elefanții se află la aproape 80 de kilometric sud-est de capitala provinciei, Chiang Mai, în nordul Thailandei. Centrul se întinde pe o suprafață vastă, împădurită, deluroasă; este un loc unde elefanții cresc și se împerechează, există și un spital, un spațiu unde sunt primiți vizitaorii. De asemenea centrul găzduiește și o școală “mahout”, un loc unde sunt pregătiți viitorii îngrijitori de elefanți.

Îngrijitorii “mahout” sunt învățați cum să aibă grijă de elefanți, pot comunica cu aceste uriașe animale cu ajutorul comenzilor simple, cu ajutorul atingerilor și gesturilor. “Niciun om nu comunică cu un elefant cum o face un mahout”, spune Dang. “Le putem citi limbajul corporal, iar asta ne ajută să știm exact de ce are nevoie un elefant într-un anumit moment. Așa putem ști când e nevoie de o baie revigorantă în lac, ne pot transmite acest lucru. Devin agitați și atunci știm că trebuie să ne îndreptăm către apă”, mai spune Dang.

Portrait of the Thai mahout Somchat Changkarn standing on a bridge
Mahout Somchat Changkarn takes care of a female elephant who is a patient in the elephant hospital

O baie în lac este un adevărat răsfăț pentru pielea elefanților

Pentru elefanți, băile nu înseamnă doar bălăceli reconfortante. De fapt, le ajută mult și pielea. “De aceea, baia în lac este o parte importantă a rutinei din timpul unei zile”, explică Dang. Cand fac baie, elefanții își spală crusta de noroi adunată pe pielea lor, după “băile” făcute în nisip. Elefanții se tăvălesc în nisip pentru a-și proteja astfel pielea de razele soarelui, pentru a nu se încălzi prea tare, dar și pentru a se proteja de insecte.

Thailanda – căminul elefanților

Viațile de zi cu azi ale oamenilor și elefanților se împletesc atât de strâns și frumos în Thailanda, iar acest lucru nu se mai întâlnește în niciun alt loc din lume. Până în în 1917, pe steagul Thailandei era desenat un elefant alb.  Nașterea unui elefant alb (elefanți care au culoarea pielii mai deschisa în zona frunții și urechilor) era privită ca un semn bun pentru conducătorul care era la șefia statului.

Chiar și în ziua de azi exemplarele de elefant alb intră în posesia familiei regale din Thailnada. De asemenea, legenda spune că una dintre reîncarnarile lui Buddha a fost într-un elefant alb. În plus, mulți thailandezi cred că granițele țării lor desenează capul unui elefant.  Fruntea reprezintă granița cu Myanmar, în nord iar corpul elefantului reprezintă zona Marii Andaman, în vest, continuând apoi cu Golful Thailnadei, în est.

Munca cu animalele nu reprezintă, de fapt, muncă

Din păcate, în trecut, aceste animale atât de blânde au fost folosite în timpul războaielor, timp de ani de zile, pentru a căra – prin pădurile Thailandei - trunchiuri mari de copaci, ce cântăreau tone. În 1989, tăierea arborilor seculari a devenit ilegală în Thailanda, iar asta a însemnat că elefanții nu prea mai aveau ce să facă, nu mai aveau un domeniu în care să fie folosiți. De atunci, elefanții au început să fie folosiți în transportul turiștilor prin păduri, de multe ori în condiții foarte grele. Din fericire, lucrurile s-au schimbat mult: guvernul din Thailanda a decis ca suprafețe mari de păduri să devină arii protejate, încurajează turismul ecologic și atrage atenția asupra protecției de care au nevoie elefanții. Aici intervin și oamenii mahout, cei care știu atât de multe despre elefanți și și-au dedicat viață îngrijirii lor. La Institutul National al Elefantului, care este o parte a Thai Elephant Conservation Center din Lampang, angajații mahout împreună cu Taweepoke Angkawanish, liderul programului de conservare a elefanților, îngrijesc elefanți rămași orfani, precum și elefanți care au fost abandonați de foștii proprietari. Clinica care îi și găzduiește pe elefanți în același timp a fost pusă pe picioare de guvernul din Thailanda, cu fonduri obținute în urma ecoturismului realizat pe teritoriul pe care se afla centrul de îngrijire a animalelor. Fiecare elefant este îngrijit și primește tratament de la câte un angajat mahout. “Perioada de recuperare durează doua-trei luni, iar în acest timp încercăm să îi învățam pe angajații noștri mahout cum să aibă grijă de elefanți, astfel încât să fie evitate pe viitor alte afecțiuni”, spune Taweepoke Angkawanish. “Le arătam cum să aibă grijă așa cum trebuie de elefanți”.

Thai mahouts accompany their elephants back to the pasture after a swim in the lake
Mahout Somchat Changkarn cleaning stables

 

Igiena este un element vital în îngrijirea elefanților domesticiți.

“Elefanții se îmbolnăvesc de multe ori din cauza că sunt ținuți în grajduri murdare”, spune Dang. “Animalele sunt nevoite să mănânce de pe podele murdare și astfel se îmbolnăvesc. De asemenea, mulți elefanți nu sunt îngrijiți așa cum trebuie”. Animalele trebuie ținute cât mai curate pentru a supraviețui. În Lampang, personalul care îngrijește animalele folosește zilnic un aparat de curățat cu apă cu presiune pentru a face curat în grajduri și în spațiile deschise unde stau elefanții. Îndepărtează astfel mizeria adunată acolo.

De asemenea, puii de elefant primesc câte un mic duș folosind un furtun de gradină. “Mulți prorietari de elefanți nu sunt conștienți de cât de importantă este igiena spațiului în care trăiește un elefant”, subliniază Dang.

In Lampang, se văd foarte bine rezultatele acestei politici, de a avea grijă așa cum trebuie de elefanți. În fiecare an, se nasc câte doi elefanți, iar astfel Centrul contribuie în mod semnificativ la conservarea speciilor.

“Thailanda fară elefanți? Nu aș putea să-mi imaginez cum ar fi”, spune Dang, stând pe gânduri.”Pentru mine, nu există un animal mai frumos ca un elefant. Sunt foarte inteligenți și sociabili. Au grijă unii de alții, iar fiecare elefant are propria lui personalitate. Cred că se aseamănă foarte mult cu noi, oamenii. Mult mai mult decât își pot da seama unii oameni”, spune Dang.

Illustration of a map of Thailand

 

 

CINICI LUCRURI DE ȘTIUT DESPRE THAILANDA


• Regatul Thailandei se întinde pe o suprafață de 513,115 km². Capitala este la Bangkok.

• Thailandezii își iubesc regele. Veți găsi imagini cu el peste tot.

• Statul din sud-estul Asiei îi are că vecini pe Myanmar, Laos, Cambodgia și Malaezia.

• Imnul național este difuzat în fiecare zi la televiziunea și radioul publice și în clădirile publice, la ora 8 dimineața și la 6 seara. Când aud imnul, oamenii se opresc o clipă, apoi se întorc la treburile lor.

• Principala cereală cultivată este orezul.

Te-ar putea interesa și

Lobster fisher NIck Irvine

O VIAȚĂ DEDICATĂ PRINDERII PRĂZII CELEI MARI

În fiecare zi, pescarii din micul sat scoțian Pittenweem ies pe mare – Marea Nordului – pentru a prinde homari și crabi. Munca este grea, dar niciunul din pescarii de aici nu ar renunța la ea pentru nimic în lume.

Citește mai departe

Enologist and cellar master in the wine cellar

REGINA CRAMEI

Încă din Evul Mediu, viile pentru vinurile premium se dezvoltă în podgoria La Braccesca, locul unde strugurii se coc sub soarele Italian. Strugurii sunt atent supravegheați de oenologul Fiamma Cecchieri, care are mereu câte ceva de făcut la cramă.

Citește mai departe

Two members of the Disentis monastery on a grass hill in Switzerland

SPRE CER

Mulți oameni își propun să se apropie de divinitate, dar doar puțini urmează calea aleasă de Murezi Casanova. La Mănăstirea Benedictină din Disentis, Elveția, novicele și, totodată, grădinarul peisagist profesionist se ocupă de vegetația și grădina mănăstirii și în curând va adăuga mântuirea semenilor săi la lista de îndatoriri.

Citește mai departe