PLASTICUL DE-A LUNGUL VREMURILOR

A existat un moment în anii 1950 când totul era dintr-odată confecționat din plastic. Materialul nou și versatil era ieftin și popular datorită durabilității sale. Curând, a devenit clar că acesta are și dezavantaje și că reciclarea este importantă. În prezent, plasticul se confruntă cu ceva critici, însă multe dintre utilizări sunt pur și simplu nefezabile fără acest material. Și diferite alternative care pretind a fi sustenabile au un impact asupra mediului sub alte forme. Urmând traseul unui material îndelung discutat.

Abstract illustration for the topic plastic through the ages

De unde venim …… și unde ne îndreptăm

Nu toate plasticele sunt la fel. În timp ce bunurile produse în masă trebuie să fie pure, adică, acestea nu pot conține substanțe toxice, plasticul tehnic este foarte complex. Acesta trebuie să îndeplinească cerințele mecanice și condițiile legale. Prin urmare, nu este atât de ușor cum pare să identificăm ce economisiri se pot face sau unde poate fi utilizat mai puțin material sau mai mult material reciclat. Adevărul este că avem multe de învățat cu privire la trecut și la prezent.


Abstract illustration plastic is lightweight!

Sumar: Plasticul este ușor!

Succesul absolut al plasticului de la mijlocul secolului 20 poate fi mai greu de înțeles pentru mulți în prezent. La o examinare mai atentă, este destul de clar că euforia a fost justificată prin avantajele clare ale acestuia. Până în acel moment, metalele reprezentau materialul de construcție pentru toate tipurile de dispozitive și utilaje, iar metalele erau costisitoare și grele. Și iată că apăruse un material care avea putere de izolare de durată, care absorbea sunetul și izola căldura, era ușor și ieftin; acesta a fost echivalentul unei revoluții tehnice. Proprietățile și potrivirea acestuia pentru producția în masă au făcut plasticul un material pe care s-a construit miracolul economic german după Cel de-al Doilea Război Mondial.


Daniel Carmine Manocchio, manager al laboratorului de materiale din cadrul Kärcher explică: „Cu fiecare nouă tehnologie apare publicitatea când acesta este implementat pe piața de consum în masă. Ne vin în minte visele privind automobilele private alimentate pe energie nucleară sau valul curent privind inteligența artificială. Cu toate acestea, în cele din urmă, entuziaștii trebuie să revină cu picioarele pe pământ.” Și pentru Kärcher, plasticul a fost un pas înainte către produse ergonomice, sustenabile. Primul aparat de curățare de înaltă presiune mobil, HD 555 din 1984 avea o greutate de 15 kilograme. Asta însemna că era posibilă utilizarea mobilă, însă incomodă pentru utilizator. „Plasticul a oferit posibilitatea de a reduce greutatea în mod considerabil. În prezent, aceste produse au o greutate între cinci și zece kilograme”, spune Manocchio.


Un alt aspect care a entuziasmat oamenii în legătură cu plasticul la început a fost durabilitatea sa, care în acel moment era un avantaj clar în ceea ce privește conservarea valorii.

Informații: Problema reciclării

Primul val de reciclare a sosit la începutul anilor 2000, pur și simplu din cauza măcinării și adăugării de reziduuri de producție care au dus la un material și, prin urmare, la economisirea costurilor. Cu toate acestea, reciclarea, prin retopirea deșeurilor sortate sau prin procesul chimic prin piroliză, este încă costisitoare și nu este stabilită în majoritatea zonelor. „Plasticul are o mare importanță în sectorul tehnic, deoarece proprietățile sale pot fi modificate prin adaptări la structură și compoziție”, adaugă Manocchio. „Separarea meticuloasă a diferitelor plastice este foarte importantă în reciclare, deoarece, în caz contrar, proprietățile materialului reciclat ar fi afectate în mod drastic. Acest aspect este complicat cu privire la componentele tehnice.” Materialul virgin este adesea nu doar de o calitate mai bună ci și mai ieftin decât materialele reciclate.


Totuși, Manocchio poate observa o transformare pe piață; „Toată lumea înțelege că folosirea unei sticle de șampon în fiecare săptămână este o problemă. Însă concentrarea este în creștere asupra faptului că plasticul este utilizat și într-un aparat de curățare de înaltă presiune, de exemplu, iar dispozitivele electrice în general nu sunt dispozitive de unică folosință.” Din 2012, Kärcher a mărit de patru ori proporția de plastice reciclate în dispozitivele sale. Încă de la finalul anului 2018, compania folosește tehnologia Technyl4Earth pentru producerea lăncilor de pulverizare (consultați secțiunea: Confecționarea unor produse noi din cele vechi). În cadrul strategiei de sustenabilitate, se implementează mai multe schimbări în întreaga companie, chiar până la reducerea materialelor de ambalare (consultați secțiunea: Mai puțin înseamnă mai mult).

Abstract illustration for the issue of recycling
Abstract illustration for topic what is sustainable?

Viitor: Ce este sustenabil?

Fiecare ființă umană probabil se întreabă în secret ce comportament duce în cele din urmă la o contribuție pentru protejarea planetei noastre. „Situația este extrem de complexă, chiar și pentru cele mai simple utilizări”, declară Manocchio. „Dacă o pungă de cumpărături din hârtie este folosită doar o dată, deoarece, de exemplu, s-a udat și s-a rupt, atunci o pungă din plastic reutilizabilă ar fi fost mai sustenabilă.”


În cadrul Kärcher, obiectivul este să observăm cu atenție sustenabilitatea în cadrul dezvoltării produselor. Directiva UE privind Designul ecologic prevede un cadru legal care a fost adoptat pe glob în anumite cazuri. O idee principală este designul pentru reciclare care contracarează imaginea că sustenabilitatea este întotdeauna costisitoare. „Dacă reduc utilizarea de materiale, acest lucru este mai puțin costisitor. Dacă înlocuiesc compozitul cu materiale reciclate, acest lucru este mai puțin costisitor pe termen lung”, explică Manocchio. „Gândiți-vă la un mic detaliu: Dacă renunț la ambalajul din plastic al accesoriilor, acest lucru este mai puțin costisitor. Și toate acestea sunt bune pentru mediu.”


Un alt concept cheie este reprezentat de economia de reciclare la care aspiră UE, care se axează și pe principiile de prevenție, reducere și reutilizare a materialelor (consultați interviul cu Leo Stein, Manager privind Politica de Mediu din cadrul ZVEI – Asociația Germană de Producători de Echipamente Electrice și Electronice). Pentru a asigura faptul că lumea rămâne un loc unde vor putea trăi multe generații viitoare, fiecare companie și fiecare ființă umană în cele din urmă va trebui să-și schimbe comportamentul. Daniel Carmine Manocchio rezumă: „Calea spre viitor este compusă din atât de mulți pași mici pe care oamenii trebuie să-i facă împreună. Trebuie să pornim la drum și să nu fim speriați de complexitate.”

Quotes symbol

„Parteneriatele sunt calea spre viitor.”

Interviu cu Leo Stein (ZVEI), Manager privind Politica de Mediu în cadrul ZVEI – Asociația Germană de Producători de Echipamente Electrice și Electronice

Domnule Stein, în opinia dumneavoastră, care sunt tendințele relevante cu privire la sustenabilitate pentru companii?

Există tot felul de tendințe, îmi voi limita răspunsul la partea instituțională. Planul de Acțiune privind Economia Circulară al Comisiei Europene stabilește câteva linii directoare pentru companii pentru următorii ani. Este vorba de o politică privind produsele sustenabile, design ecologic și dreptul la solicitarea de reparații. Acest aspect subliniază perfect complexitatea conexiunilor: cine va realiza reparațiile astfel încât obligațiile legale ale producătorului să nu fie contracarate cu privire la garanție? Avem nevoie de idei și abordări noi pentru a reuși, iar acestea se află și ele în proces de dezvoltare.

Ce se dezvoltă mai exact?

Mai multe companii lucrează la noi metode de reciclare, de ex.: pentru plastice secundare. Materialele reciclate prin folosirea de procese chimice sunt pure, însă oarecum costisitoare. Procesele mecanice nu determină întotdeauna nivelul de calitate necesar pentru siguranța produsului. În această privință, în viitor probabil va exista un amestec de metode și materiale, deoarece nu există un principiu de tipul „o mărime pentru toate” în cadrul industriei. Alte idei au ca scop reducerea utilizării materialelor și nu doar în ceea ce privește plasticul. Conform unui regulament UE, toate datele relevante trebuie să fie incluse împreună cu un produs, ceea ce consumă cantități imense de hârtie și resurse. În cadrul ZVEI există un proiect interesant în curs: plăcuța de tip digital. Aceasta pune la dispoziție informații online pentru companii, într-o manieră standardizată.

Pentru dumneavoastră personal: ce avem nevoie pentru a face viitorul sustenabil?

În primul rând, deja se observă că parteneriatele aduc progres. Producătorii de echipamente electrice, industria reciclării și producătorii de plastice primare pot face o treabă foarte bună împreună. În al doilea rând, trebuie să nu ne mai concentrăm pe îngrijorările sau rezervele noastre – în multe cazuri pur și simplu trebuie să acționăm. Și în al treilea rând, cred că toți trebuie să ne asumăm răspunderea: chiar și eu, Leo Stein, trebuie să mă uit bine la mine și să am în vedere ce îmi trebuie, cum pot să elimin corect produsele și ce se poate repara.

Picture of Leo Stein (ZVEI), Manager Environmental Policy at the ZVEI – the German Electrical and Electronic Manufacturers’ Association
Quotes symbol

Abstract illustration for the topic Less is more: Reduction of Packaging also showing a Kärcher OC 3 Mobile Outdoor Cleaner

La ce lucrează Kärcher

Mai puțin înseamnă mai mult: Reducerea ambalării

Ambalarea este problema principală când vine vorba de economisirea materialelor. Până în acest moment, au fost utilizate patru inserții de polistiren pentru aparatul de spălare mobil pentru exterior OC 3 pentru a proteja dispozitivul în timpul transportului: un deșeu din plastic ce poate fi evitat. Cutia a devenit mai mică și a fost dezvoltată o inserție de carton. Dimensiunea ambalajului a fost redusă cu 20%, nu s-a mai folosit plastic, iar costurile de ambalare au scăzut cu 45%.

Confecționarea unor produse noi din cele vechi: Airbaguri și plastic din oceane

Kärcher este una dintre primele companii care folosește tehnologia Technyl4Earth din partea producătorului Domo în cadrul producției de serie pentru piața de consumatori. Poliamida este reciclată din materialul airbagurilor vechi și rămășițelor din producția acestora. Pentru a face materialul suficient de dur pentru lăncile de pulverizare și în general mai robust, acesta este consolidat cu 30% fibre de sticlă.


Kärcher realizează și cercetări extinse privind utilizarea plasticului din oceane. Cea mai mare proporție de plastic prevalentă în oceane este compusă din materiale de ambalare precum PET, PE, PP și PVC. Acestea sunt inutile pentru Kärcher din cauza proprietăților lor, însă, cu toate acestea, sunt monitorizate constant.


Ar putea să prezinte interes:

Abstract illustration for topic Manufacturing of the future - everything is connected

TOTUL ESTE CONECTAT

Digitalizare, inteligență artificială și robotică: mega-tendințele tehnologice aduc schimbări majore în lumea producției de pe întreaga planetă. Oamenii, mașinile și procesele devin din ce în ce mai strâns legate între ele, în efortul de a îmbunătăți productivitatea. În multe situații, se elimină munca solicitantă din punct de vedere fizic pentru angajați, aceasta fiind înlocuită de alte sarcini care necesită competențe în acest mediu de producție tot mai complex.

citește mai mult

Abstract illustration for topic How batteries are changing the world

O PRIVIRE ASUPRA MODULUI ÎN CARE VOM DEPOZITA ENERGIA PE VIITOR

În acest moment, se discută foarte mult despre tehnologia din spatele bateriilor, iar Premiul Nobel pentru Chimie din 2019 a fost decernat pentru cercetări în domeniul depozitării energiei, al bateriilor. Echipamentele mobile de depozitare a energiei au oferit noi oportunități în multe domenii ale vieții noastre – de la telefoanele mobile, la vehiculele electrice și chiar echipamente medicale.

citește mai mult

Abstract illustration for topic Let ideas take flights without losing touch

Lasă ideile să-și ia zborul, fără a pierde contactul cu realitatea

O companie este pe piață de mai mulți ani, are mii de angajați și este prezentă în state din întreaga lume. O altă companie este nou înființată, este formată din cinci oameni care cred în ea și o idee grozavă. Este dovedit faptul că aceste două companii pot lucra foarte productiv împreună și pot inova. Totul stă în a construi o punte între lucrurile care le diferențiază.

Citește mai departe

CONTACTE

Reprezentanţa oficială al concernului german Alfred Kärcher SE & Co. KG în Republica Moldova

Oficiul Central

str. Bogdan Voievod, 7, MD-2068,
mun. Chișinău, Republica Moldova
Tel:. +373 (22) 806 300
e-mail: info@karcher.md

REȚELE SOCIALE
CO₂- NEUTRAL WEBSITE