TOTUL ESTE CONECTAT

Digitalizare, inteligență artificială și robotică: mega-tendințele tehnologice aduc schimbări majore în lumea producției de pe întreaga planetă. Oamenii, mașinile și procesele devin din ce în ce mai strâns legate între ele, în efortul de a îmbunătăți productivitatea. În multe situații, se elimină munca solicitantă din punct de vedere fizic pentru angajați, aceasta fiind înlocuită de alte sarcini care necesită competențe în acest mediu de producție tot mai complex. Nimeni nu știe exact încotro ne îndreptăm – dar călătoria este cu siguranță una interesantă!

Illustration manufacture of the future

 

Un viitor tangibil
De exemplu, în Bühlertal

Producție pe plan local, cu menținerea competitivității Implementarea cerințelor clienților. la un nivel înalt de calitate și cu viteză sporită. Asigurarea existenței unității noastre pe termen lung și a sustenabilității acesteia. Kärcher se îndreaptă în această direcție și adoptă abordarea complet digitalizată în unitatea sa din Bühlertal. Chiar înainte de începerea proiectului Bühlertal 5.0, uzina era deja automatizată în proporție de peste 50 %. În doar doi ani, s-a introdus sau s-a continuat automatizarea controlului producției, a producției și a intralogisticii. Dar de ce au nevoie vehiculele fără șofer de inteligență colectivă și de ce au angajații de transportat o greutate mult mai mică? Să aruncăm o privire.

Munca sezonieră este digitalizată: activitatea continuă

Proiectele mari au obiceiul de a se stinge înainte de a se concretiza. Aceasta este în mod special o problemă când sfera de aplicare este prea mare, iar angajații nu sunt convinși. Katja Räntzsch, manager de proiect pentru Bühlertal 5.0, explică: „Încă de la început, era important ca toți angajații să fie implicați, deoarece ei sunt cei care vor trebui să preia multe dintre sarcinile din procesul de implementare. Acest lucru se poate întâmpla doar dacă sunt motivați și deschiși la idei noi – ca să nu mai vorbim de faptul că activitatea continuă și trebuie să ne asigurăm că și partea operațională a lucrurilor este funcțională.”

La Bühlertal, operațiunile cuprind, de exemplu, producția internă de materiale plastice pentru 50.000 de componente în fiecare zi și producția a 25.000 de produse de uz casnic și profesional. Apoi, mai există provocarea deosebită reprezentată de faptul că tehnologia de curățare reprezintă o afacere sezonieră. În segmentul de vânzare cu amănuntul, cererea de aparate de curățare cu înaltă presiune este deosebit de ridicată primăvara și vara. „Imediat ce iese soarele, comenzile înregistrează o creștere mare și trebuie să fie îndeplinite rapid – așa că lucrăm cu o echipă alcătuită din 570 de angajați permanenți, la care se adaugă 300 de angajați sezonieri, care lucrează în trei ture,” explică Räntzsch.

Illustration of a driverless vehicles which is using swarm intelligence
Illustration of a man sitting in front of a computer

 

 

Fără iluzii nerealizabile, vă rugăm. Noi ne alegem temele de lucru și le abordăm.

După identificarea proiectului pe care îl vom aborda, trebuie selectată o strategie adecvată de digitalizare. „Nu ne interesează să autorizăm proiecte de programare mari, personalizate, care pur și simplu nu funcționează”, spune Räntzsch. „Folosim soluții în mare parte standardizate, care funcționează deja și simplifică procesele, folosind software-ul acolo unde putem.” La temelia tuturor acestor lucruri se află tehnologia Wi-Fi de înaltă performanță, tolerantă la erori și rețeaua internă potrivită – prin urmare, extinderea infrastructurii noastre digitale a fost primul pilon al proiectului. Apoi am acordat atenție aspectelor esențiale legate de controlul producției, automatizare și intralogistică. Un sistem de execuție a producție (MES) se află în centrul software-ului nostru de producție și va fi extins treptat cu interfețele SAP până în 2021. „Lucram mult în Excel, așa cum procedează multe unități,” recunoaște Räntzsch. „Funcționează, dar este mult de lucru și se bazează pe un număr redus de experți.” Noul sistem poate chiar să se ocupe de toate planurile detaliate de producție, de la preproducție la asamblarea finală și controlul calității. „În prezent, identificăm potențial de optimizare aproape zilnic”, spune Räntzsch. „De exemplu, mașinile noastre de turnare prin injecție au avut întotdeauna un grad ridicat de utilizare a capacității de producție, dar MES a reușit să îmbunătățească acest lucru.”

Colaborarea dintre oameni și mașini

Revoluția digitală a afectat sectorul muncii, iar unele companii recurg la automatizare cu scopul de a reduce personalul. Katja Räntzsch explică de ce nu acesta este obiectivul din Bühlertal: „La baza tuturor acestor lucruri se află obiectivul de a mări producția fabricii – prin îmbunătățirea condițiilor de lucru și prin simplificarea proceselor.” Prin urmare, liniile de producție au fost analizate și s-au indicat aspectele care ar putea fi simplificate, Asamblarea finală a aparatului de spălat cu presiune K2 implică instalarea manuală a pompei de 2 kg – o sarcină foarte obositoare, care nu este deosebit de ergonomică când este repetată. Începând din 2020, această activitate va fi realizată de un utilaj. De asemenea, se vor lua măsuri pentru a ușura munca la produsele noastre profesionale. Acest lucru va fi deosebit de avantajos atunci când se lucrează cu utilaje grele. „La fel ca în industria auto, sistemele de transport fără șofer vor transporta aparatul de curățare cu înaltă presiune HDS la fiecare stație de lucru în viitor, îmbunătățind foarte mult standardele ergonomice.” După ce un produs este pregătit de preluare, robotul de ambalare îl așază pe un palet. Aparatele sunt apoi preluate de un sistem de transport fără șofer (DTS). „Aceasta este o tehnologie cu adevărat fascinantă”, afirmă Räntzsch. „iar sistemele de tip DTS funcționează folosind inteligența colectivă. Acestea nu parcurg pur și simplu un traseu; sistemul de transport fără șofer care este cel mai apropiat de sarcina curentă va prelua produsul. " Apoi, aceasta se îndreaptă către depozit sau către locul de expediere directă – în cazul în care fabrica și-a îmbunătățit cota de la 30 % la 50 %, utilizând măsurile deja puse în aplicare, cu scopul de a ajunge la 70 % în viitor. „Expediere directă echivalează cu stabilirea unei adrese și expedierea rapidă, cu costuri minime de depozitare.”

S-a parcurs o mare parte din drum, dar mai este până la final: progresul înseamnă motivație

Multe inițiative au fost sau sunt în curs de a fi puse în aplicare în Bühlertal – iar toate acestea s-au întâmplat în doar doi ani. „De asemenea, am înregistrat progrese importante către transformarea într-o fabrică informatizată” afirmă Räntzsch. Potrivit strategiei de digitalizare pentru întreaga companie, instituim un sistem de management al resurselor umane în fabrică, astfel încât angajații care nu au propriul calculator să poată solicita concediu de odihnă și să concediile medicale folosind terminalele digitale. Creșterea productivității și reducerea costurilor cauzate de erori sunt dovada că toate acestea funcționează. „Acest proiect nu este însă sfârșitul pentru noi; este doar începutul”, spune Räntzsch zâmbind. „Pentru că vrem să facem câte un pas înainte în fiecare zi, la fel ca până acum."

Illustration Kärcher Bühlertal 5.0 Automation

Date concrete referitoare la Bühlertal 5.0

Fabrica Bühlertal are un spațiu de producție de 26,000 m² și spațiu de depozitare de 23,000 m². Unitatea internă pentru producția de mase plastice este dotată cu 26 de mașini de turnare prin injecție și 250 de unelte. Producția internă de motoare pentru modelele cu o putere de până la 3.2 kW funcționează pe două linii. Unitatea de producție oferă aparate de curățat cu abur pentru interior, aparate de spălat cu presiune, aparate de curățat suprafețe de uz casnic și aparate de curățat cu înaltă presiune de uz industrial.

Numeroase procese sunt automatizate în unitate și, desigur, acest lucru necesită soluțiile potrivite. Printre altele, acestea includ 49 roboți de asamblare și manipulare, 21 roboți de portal pentru deplasare și realizarea conexiunilor cu șurub, 53 de șurubelnițe electrice monitorizate prin cuplu și o rată de inspecție de 100 % pentru toate mașinile care utilizează 34 de sisteme de procesare a imaginii și camere foto.

Sprijin de la Jungheinrich: INTRALOGISTICĂ PENTRU COMBATEREA DEȘEURILOR *

Sprijin de la Jungheinrich: INTRALOGISTICĂ PENTRU COMBATEREA DEȘEURILOR *

Jungheinrich se specializează în soluții de intralogistică, și i-a oferit companiei Kärcher sprijin pentru proiectul Bühlertal 5.0. Care sunt cele mai mari provocări de astăzi?

Markus Staringer: Pentru început, rareori ne punem în aplicare soluțiile de la zero. De obicei lucrăm pe baza proceselor existente și a fluxurilor de lucru de asamblare. Colaborăm cu clienții noștri pentru a investiga situațiile în care resursele sunt irosite pe lucruri precum deplasările inutile, timpii de așteptare și depozitarea. Apoi optimizăm procesele pornind de la aceste lucruri. Cererea în ceea ce privește disponibilitatea sistemului este foarte mare. Pentru a asigura disponibilitatea, avem aproximativ 8000 de tehnicieni de serviciu pentru relații cu clienții, astfel încât să putem remedia orice problemă în cel mai scurt timp posibil.

Procesele se suprapun din ce în ce mai mult – făcând, în primul rând, legătura între intralogistică și producție. Unde considerați că se găsește cel mai mare potențial pentru a spori eficiența?

Markus Staringer: Acest lucru devine clar numai atunci când analizați lanțurile de proces. La Kärcher, de exemplu, marfa părăsește mașina de turnare prin injecție, apoi piesele turnate prin injecție intră în producție și în cele din urmă produsele merg la depozit sau la expediere. Dacă acești pași se execută automat, riscul de eroare este redus semnificativ și munca poate continua neîntrerupt, cu durate fiabile ale ciclului. Toate acestea înseamnă că investițiile în intralogistică se amortizează rapid.

Digitalizarea, automatizarea și inteligența artificială – cele trei elemente magice. Multe sunt deja posibile, dar ce ne rezervă viitorul?

Hennes Fischbach: Sunt deja câteva decenii de când s-a înregistrat o tendință constantă către automatizare în intralogistică. Soluțiile actuale sunt incredibil de fiabile, iar clienții noștri apreciază acest lucru. Vedeți, mantra este următoarea: mediul de producție este mult prea sensibil pentru experimente. Inteligența artificială este o frază la modă, care în prezent este legată de tot felul de viziuni și vise De fapt, IA este că mașinile sunt capabile să învețe și, într-un cadru specific, să găsească în mod independent soluția potrivită. De asemenea, înseamnă că noi, oamenii, delegăm mai multă responsabilitate mașinilor. Va mai trece ceva timp înainte să fim cu adevărat pregătiți pentru acest lucru și să ne asigurăm că este sigur.

*Markus Staringer și Hennes Fischbach sunt manageri de proiect la Jungheinrich și au supervizat proiectul Bühlertal 5.0.

Poate să prezinte interes pentru Dvs.:

Illustration craftsmanship and cleaning technology

Două lumi, un scop unic: perfecțiune

Karcher acasă, pe aleea ta. Karcher în domeniul construcțiilor. Deseori, oamenii se gândesc la aceste două domenii când aud vorbindu-se de aspiratoare, aparate de spălat cu presiune stc. Dar ar fi dificil să ne imaginăm o viață de zi cu zi fară multe dintre produsele Karcher, mai ales când vine vorba de ateliere.

Citește mai departe

Illustration Kärcher New Venture

LASĂ IDEILE SĂ-ȘI IA ZBORUL, FĂRĂ A PIERDE CONTACTUL CU REALITATEA

O companie este pe piață de mai mulți ani, are mii de angajați și este prezentă în state din întreaga lume. O altă companie este nou înființată, este formată din cinci oameni care cred în ea și o idee grozavă. Este dovedit faptul că aceste două companii pot lucra foarte productiv împreună și pot inova. Totul stă în a construi o punte între lucrurile care le diferențiază.

Citește mai departe

Illustration dumplings and food industry

Pe urmele unei specialități gastronomice din Swabia

Preparatul numit Maultasche (sau ravioli din Swabia) și Karcher au un lucru în comun: ambele provin din regiunea germană Swabia și pe ambele le regăsim în întreaga lume. Precum produsele Karcher, aceste delicatese învelite în aluat sunt populare peste tot în lume: în Africa li se spune sambusas, în Asia wontons în Asia și empanadas în America de Sud.

Citește mai departe

CONTACTE

Reprezentanţa oficială al concernului german Alfred Kärcher SE & Co. KG în Republica Moldova

Oficiul Central

str. Bogdan Voievod, 7, MD-2068,
mun. Chișinău, Republica Moldova
Tel:. +373 (22) 806 300
e-mail: info@karcher.md

REȚELE SOCIALE
CO₂- NEUTRAL WEBSITE