VIZITA ÎN SATUL SPERANȚEI

După un trecut lung și dificil, micul sat columbian Bocas del Carare se află acum pe drumul său unic către viitor – ecologic, modern și în armonie cu natura.

Aerial view of the small fishing village of Bocas del Carare on the Magdalena River in Colombia.

Unitatea de filtrare ecologică a schimbat totul.

Alfredo Palacios își începe lucrul la ora șase în fiecare dimineață. În trecut el a fost pescar. Acum, bărbatul în vârstă de 47 de ani este responsabil pentru mentenanța unității de filtrare ecologică din satul său natal Bocas del Carare. „Munca mea mă face să mă simt bine. Iar când faci o muncă ce-ți place, întotdeauna o vei face cu drag.”


Pentru Alfredo, unitatea de filtrare simbolizează transformarea prin care a trecut Bocas del Carare. „Acest sat s-a schimbat în mod considerabil”, rezumă tatăl a cinci copii. Războaiele civile au fost răspândite în Columbia timp de multe decenii. În special în anii 80 și 90, au fost numeroase conflicte violente în țară. În acel moment, grupurile paramilitare terorizau zona și se foloseau de violență pentru a forța locuitorii din sat. „Dar acum, mulțumită Domnului, este liniște”, spune Alfredo, care la acea vreme a trebuit să lase totul și să fugă din sat, însă s-a întors din nou mai târziu.


Unitatea de filtrare ecologică curăță apa uzată a satului înainte ca aceasta să fie direcționată în cel mai lung râu din Columbia, Râul Magdalena, cu o lungime de 1.528 de kilometri. Satul de pescari izolat se află în nord-vestul țării, în districtul Santander, și este unul dintre cinci locuri din țară care deține o astfel de unitate. Înainte să fie instalat sistemul, apa uzată din locuințe, magazine, restaurantul local și cele două hoteluri curgea în râu nefiltrată. Ca rezultat, apa era foarte contaminată și mulți pescari din sat nu mai aveau din ce trăi din cauză că peștele era necomestibil.

Portrait photo of Alfreda Palacios, who takes care of the green filter system in the fishing village of Bocas del Carare.

Apă curată prin puterea plantelor

Sporirea calității vieții pentru oameni și animale

Photo shows a group of children waving at the camera. Thanks to the green filter facility, the children in Bocas del Carare can grow up healthier.

Ajutăm oamenii să se ajute pe ei înșișis

În 2016, organizația nonguvernamentală Fundación Humedales in Bogotá și-a unit forțele împreună cu Fondul Global Natura pentru a soluționa problema. Cu sprijin financiar din partea Kärcher, Ministrul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și compania elvețiana Sika, aceștia au instalat un sistem remarcabil de simplu pentru a ajuta Bocas del Carare.


În loc să folosească substanțe chimice, unitatea de 1600 de metri pătrați alimentată cu energie solară folosește plante pentru a trata apa uzată – printr-un principiu foarte simplu de funcționare: comunitatea canalizează apa uzată în zona de pre-tratare a unității de filtrare ecologică. În primul rând, componentele aspre sunt filtrate, iar rata fluxului este redusă. Uleiurile și grăsimile sunt și ele separate în această etapă. Apa ajunge apoi în canalele deschise umplute cu zambile de apă. În canalele cu adâncime superficială și înguste, apa curge în jurul sistemelor rădăcinilor plantelor și este curățată prin interacțiunea cu microorganismele și rădăcinile. Pot fi colectate mostre de apă dintr-un rezervor de inspecție pentru a testa calitatea. Apa curge înapoi în Râul Magdalena.

Photo shows simple fishing boat on the Magdalen River. Since the green filter system has existed, only treated wastewater has been channeled into the Río Magdalena - the region's lifeline.

Habitat nou pentru floră și faună

Atunci când apa se întoarce în ciclul natural, aceasta este 95% curată. „Și fauna locală beneficiază de sistemul de filtrare”, explică Alfredo. „Acum sunt mai multe păsări și insecte diverse la unitatea de filtrare ecologică, care nu se aflau acolo anterior.” Spre sfârșitul verii anului 2019, un mic caiman s-a acomodat în apa mică a unității de filtrare ecologică.


Locuitorii speră că vor veni mai multe specii de animale și își vor dezvolta propriul ecosistem în jurul filtrului ecologic, care oferă și speciilor în pericol de dispariție o nouă casă. „Zoologii vin periodic în sat. Chiar și studenți din Franța și Spania au fost pe aici pentru a cerceta fauna și flora locală.” Alfredo își dorește chiar și mai mulți vizitatori. „Unitatea de filtrare ecologică ne-a îmbunătățit calitatea vieții în mod semnificativ. Acum putem privi spre viitor plini de speranță.”

Te-ar putea interesa și

Felipe Valderrama and a colleague inspect a green filter system.

Apă curată prin puterea plantelor

Felipe Valderrama este un om foarte ocupat. Columbianul lucrează pentru organizația neguvernamentală Fundación Humedales, care, printre altele, s-a angajat să furnizeze apă curată în zonele îndepărtate din Columbia. Și el este cel care face posibil acest lucru.

Citește mai departe 

Interactive world map showing an overview of Kärcher's sustainability projects.

Angajamentul nostru social

La Kärcher, suntem conștienți de responsabilitatea noastră socială și dorim să contribuim atât în lucrurile mari cât și în cele mici. În fiecare an finanțăm organizații care militează pentru conservarea naturii, culturii și societății și desfășoară proiecte gratuite de curățare pentru conservarea monumentelor și clădirilor istorice.

> citește mai departe

Photo shows The Thai Mahout Somchat Changkarn with baby elephant Moonbeam.

Omul care le vorbește elefanților

Somchat Changkarn poate comunica fără cuvinte cu animalele de care are grijă. “Mahout” este termenul pentru oameni ca el – adică oameni care îngrijesc elefanți. Petrece până la 12 ore pe zi cu pachidermele de la Thai Elephant Conservation Center.

Citește mai departe

CONTACTE

Reprezentanţa oficială al concernului german Alfred Kärcher SE & Co. KG în Republica Moldova

Oficiul Central

str. Bogdan Voievod, 7, MD-2068,
mun. Chișinău, Republica Moldova
Tel:. +373 (22) 806 300
e-mail: info@karcher.md

REȚELE SOCIALE
CO₂- NEUTRAL WEBSITE